Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hatékony tanulás - 3. rész - Memorizálás

A memorizálás és a felidézés fontos szegmensei a tanulásnak. Azért tanulunk, hogy aztán később akár a dolgozatban, a vizsgán, akár egy beszélgetés során vagy a munkánkban sikeresen felidézzük az elsajátított anyagot.

A memorizálás és a magolás közt különbséget kell tenni. Míg az első esetben az illető érti is amit elismétel tanulás közben/után, addig a magolás esetében csupán szavak halmaza lesz az elmondottak mögöttes megértés nélkül. Az előző részben kifejtettem, hogy a hosszútávon a magolásnak nincs értelme. 

A következő 13 pontban a memorizálást segítő ötleteket szedtem össze. 

  1. Olvasd hangosan az anyagot. 
  2. Az idegen szavakat/kifejezéseket ismételd el többször. 
  3. Társíts a szavakhoz képet.
  4. Ereszd szabadjára a fantáziád. Ha például történelmet tanulsz képzeld el, hogy Te magad vagy a király, akiről tanulsz. Ha földrajzot képzeld el, hogy azon a helyen jársz, amit éppen tanulsz. 
  5. Alkoss betűszavakat. Ha a felsorolás túl hosszú, a szavak kezdőbetűít írd le egymás mellé. és ezt a különös szót jegyezd meg. 
  6. Számok megjegyzése. 0-9-ig minden egyes számhoz társíts egy képet. 0 lehet az óra, 1 lehet a gyertya. Stb. 
  7. Minden érzékszerved vidd bele a tanulásba. Hallgass kellemes zenét (erről lesz egy külön bejegyzés), párologtass illóolajat.
  8. Rajzolj. Egy szó egy kép.
  9. Számozás. A könyv összefolyó szövegét is lehet így pontokba szedni.
  10. Ha valamit nem értesz, akkor bátran kérdezz meg egy szaktársad, osztálytársad, tanárod vagy barátod, hogy szerinte ez mit is jelent. 
  11. Mond hangosan fel magadnak, akár a tükör előtt. Ha megnyugtat, akkor kérj meg valakit, akinek felmondhatod.
  12. Tanulj sétálva vagy állva. Legjobb módja, ha valamit szóról-szóra kell megtanulni. Nagyon jól bevésődik, ha az ember fel-alá járkál a szobában.
  13. Ismételj. Hogyan? Tételezzük fel van hét napod a vizsgáig. Először is oszd be az idődet. Több megoldás is létezik erre. Az egyik, hogy már felkészültél és aláhúztad a lényeget, kiírtad a fontosabb szavakat, meg van a jegyzet. (Fontosnak tartom, hogy ez előbb meglegyen (főiskolások esetén a szorgalmi időszakban),egyrészt azért, mert kényelmesebben fel lehet készülni a vizsgákra, másrészt, mint tudjuk bármi közbejöhet ami miatt nem tudunk annyi időt szánni a készülésre, mint amennyi szükséges lenne.) Akkor marad hét teljes napod a memorizálásra. Bár én amondó vagyok, hogy az utolsó nap már csak pihenj, vagy még az egészet olvasd át egyszer, de ne tanulj. Tehát ekkor az első nap amit memorizáltál amielőtt befejezed/ vagy este mond még egyszer fel magadnak a kulcsszavakra fókuszálva. A második nap végén ismételd át az elsőnapit is és így tovább a többi napon.

Minél többet tanulsz, annál jobban fog menni. Egyre könnyebb lesz maga a tanulási folyamat. Rutinos leszel. Ha nehezen megy javaslom, hogy tanulj a szünetekben verset. A nyáron például nagyon sokat meglehet. 

 Jó készülést és tanulást!
Legközelebb a koncentrációról fogok írni.

Ha nem olvastad az első két részt akkor tedd meg mielőtt neki látsz tanulni. 
Itt találod őket:

http://kisskrisztina.postr.hu/hatekony-tanulas-1-resz

http://kisskrisztina.postr.hu/hatekony-tanulas-2-resz 

0 Tovább

Pizza vegán módra

Ma ebédre pizzát csináltam. Dokumentáltam lépésről-lépésre. Nagyon ízletes és bőséges lett a végeredmény. Azok akik érzékenyek a laktózra, vagy egyéb okból nem esznek tejterméket szerintem nagyon tetszeni fog. 

Tészta:

 0,5 kg liszt
 1 zacskó porélesztő 
 só
 olaj
 meleg víz 

Az alapanyagokat összegyúrom. Akkor jó, ha már szépen összeáll és se a kézen se az edény falán nem marad tészta. Utána pedig pihentetem egy fél órát.

A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 percig sütöm. Ekkor még nem teszek rá semmit. Így finom ropogós lesz. 

Majd ezt követően kerül rá a paradicsomszósz.


Paradicsomszósz:

 250 g paradicsomsűrítmény 
 1 vöröshagyma
 kevés olaj
 kiskanál pirospaprika
 só
 bors 

A hagymát összevágom, és az olajon üvegesre párolom. Ezt követően adok hozzá pirospaprikát és sót, majd ráöntöm a paradicsomszószt. Ízlés szerint mielőtt felforr meg lehet még fűszerezni oregánóval, borssal, rozmaringgal. 

Feltét:

 Kukorica
 Paradicsom
 Paprika
 Erőspaprika
 Savanyú uborka
 Bab
 Hagyma 
 Sárgarépa
 Karfiol
 Olivabogyó

A karfiolt és a babot megfőzöm. A többit nyersen összevágom.  

És rákerülnek a paradicsomszószra a zöldségek. Így: 

Ezt követően újra beteszem a sütőbe kb. 15 percre és voálá. Kész is az ígycsiklandó ebéd.



Én ma sima fehér lisztet használtam. Ezt lehet helyettesíteni tönkölyliszttel, vagy egyéb liszttel.  

Próbáljátok ki, szerintem mennyei! :)

0 Tovább

Smoothie 1.

Készítsd el otthon a kedvenc smoothiedat. :) 


De mi is ez valójában? Frissítő gyümölcs- vagy épp zöldségturmix vízzel vagy növényi tejjel higítva. Nekem általában ez a délelőtti energiaadagom. Pofonegyszerű elkészíteni. 

Mi is kell hozzá?

1 turmixgép 
Gyümölcsök-zöldségek
Víz / Növényi tej

A képen látható smoothieba én egy banánt, egy kiwit, egy narancsot, és egy almát tettem, és másfél pohár vízzel higítottam. Nagyon finom egzotikus ízvilága lett. 

De itt van egy másik is. Ebbe tettem megint csak banánt, narancsot és datolyaszilvát.

A zöldséges verziót még nem próbáltam, de szeretném. Hozok majd arról is képet. 

0 Tovább

Hatékony tanulás - 2. rész

Kezdjük is az első  tanulási módszerrel. Ez segíteni fog neked abban, hogy az anyagról egy átfogó képet kapj, megértsd az összefüggéseket, és a későbbi memorizálás már jóval könnyebb lesz.  Azt tanácsolom, hogy már most fogj egy könyvet a kezedbe és lépésről-lépésre haladj végig velem az egyes pontokon, amiket leírok.  Nem kell aggódni, nagyon egyszerű lesz. 

Mielőtt nekilátnánk az előző bejegyzésből megfogadtad a tanácsokat? Ha nem akkor mindenképp kezd azzal. Itt találod őket:

http://kisskrisztina.postr.hu/hatekony-tanulas-1-resz

És.. Akkor vágjunk bele.

  1. Vegyél a kezedbe egy könyvet.
  2. Kezdj el megismerkedni az anyaggal: nézd meg a tartalomjegyzéket, és szépen lassan lapozd át a könyvet fejezetek,alfejezetek. Ismerkedj meg a könyv felépítésével, szerkezetével, így kapsz egy képet, hogy miről is fogsz tanulni és amikor részletesebben neki állsz, arra már ismerős lesz a szöveg. Ha van tételsor ezt követően vesd össze a kettőt. Sokszor nem ugyanazon séma alapján rakták össze a kettőt.
  3. Most pedig újból a könyv elejétől kezd és egy-egy kulcsszót ami megragad, húzd alá.

Hát akkor bemelegítettünk. Most pihenj egy picit. Aztán jöhet a következő lépés.

  1. Olvasd el figyelmesen.Húzd alá a fontosabb részeket. Írj bátran a könyvbe. Megérteni próbáld, ne egyből bemagolni. Miért? Mert ha magolsz elfelejted hamar. Ha megérted az összefüggéseket, átlátod az anyagot, akkor sikeresen vizsgázhatsz még akkor is, ha 4-5 napja nem is láttad az adott részt.
  2. Vázlat írás, jegyzetelés. Segíti az anyag elmélyítését, jobb megértését. A kettő közti különbség tulajdonképpen az, hogy míg vázlatot írsz az csak egy-egy szóból áll, addig a jegyzeteléskor a fontosabb mondatokat, szövegrészeket emeled ki és írod le.
  3. Rajzolás.Bármilyen absztrakt fogalomhoz lehet egyszerű ábrákat készíteni. Fogalomfelsoroláshoz ideális.

És végeztünk is az első módszerrel. Hogy ment? Ugye milyen egyszerű? Ahogy észrevehetted eddig még lényegi memorizálás nem történt csak felkészültél arra, hogy mit fogsz tanulni, miből fogsz, mekkora az anyag, mi a lényeg. Ez láthatóan nem rövidíti le a felkészülési idődet, de a felidézésében és a megértésben nagyon sokat segít. Általános- és középiskolásoknak, valamint egyetemistáknak is ugyanúgy bevált ez a módszer.  

Utószóként mik is azok a kulcsszavak? A kulcsszó egy központi fogalomrendszer központi jelentőségű fogalma.

Ha bármilyen kérdésed, észrevételed van, írd meg kommentben. :) 

Legközelebb a memorizálásról lesz szó. 

0 Tovább

Hatékony tanulás - 1. rész

Az ember az életét legalább 12 évig iskolapadban tölti. Ez nagyon sok idő. Sok hasznos, és valljuk csak be sok haszontalan dolgot is el kell sajátítani. De el kell. És nem mindegy, hogy ezeket az éveket, hogy töltöd. Megküzdesz vele vagy játszi könnyedséggel veszed az akadályokat. 
Maga a tanulás is egy tanulandó feladat. Nem elég elsajátítani valamit, azt megfelelően vissza is kell tudni adni.
Meg vagyok győződve, hogy mindenki tud jobban teljesíteni, mint amit jelenleg elér. Hiszem, hogy mindenkiben lakozik egy zseni csak megfelelő módszerrel elő kell húzni. 

Szó lesz a hatékony tanulásról, a felkészülésről, a sikeres vizsgázásról, koncentráció növeléséről, stressz levezetésről, szimpátia kialakításáról tanár és diák, oktató és hallgató között és a többi érdekes dologról is.

Szóljon ez diákoknak, szülőknek és tanároknak is, valamint azoknak, akik szeretnének fejlődni a szakterületükön, és ehhez szükséges az új ismeretek elsajátítása.

Nos akkor vágjunk is bele…

Ideális környezet

A tanuláshoz meg kell teremteni az ideális környezetet. Ez legyen az első dolgod. Pakolj el a szobádban az asztalodról. Csak a szükséges eszközök legyenek elő. Ezek pedig: a ceruza, papír, könyv, füzet, kihúzó.

Friss levegő

Szellőztesd ki a szobát. Az elhasznált levegőt egyedül a növények szeretik. De neked friss levegőre van szükséged.

Folyadék

Mielőtt neki látsz, igyál egy nagy pohár vizet és készíts is be folyadékot magad mellé. Lehetőleg ne kávét kávéval igyál. A kellő mennyiségű folyadék szükséges az agy működéséhez. Ha élénkítőre vágysz a zöld tea a remek választás, ami gátolja az agysejt öregedését. (Legalábbis a zöld teás tasakra ez van írva.)  

Fény

És a fény. Ezt inkább a szemedért javaslom. Félhomályba hangulatos a szoba, de úgy inkább ne olvass, inkább kapcsold csak fel a lámpát.

Étel

Még egy fontos dolog az étkezés. Se korgó gyomorral- se teli hassal nem jó neki ülni. Ha tanulás közbe szeretsz rágcsálni akkor a csipsz és csoki helyett alternatíva lehet a répa, a banán, az alma és az olajos magvak.

Pár nap múlva hozom az első tanulási módszert. :) 

0 Tovább

Színek Varázsvilága

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek