Tegnap a karfiolkrémleveshez az egyik alapanyag a zabtej volt, így most megírom, hogy hogyan is lehet egyszerűen otthon elkészíteni. A boltban kaphatóval szemben (ha egyáltalán lehet kapni), azért előnyösebb a házi készítésű, mert a boltokban cukrozott vagy édesítőszerrel van megspékelve, emellett jóval olcsóbb is így. 

Hozzávalók: 

4 evőkanál zabpehely
1 l víz
só (elhagyható)

Két módja van az elkészítésének. Mind a kettőt leírom.

1.

Megpirítjuk a zabpelyhet a gázon. Hozzáadjuk a sót, majd nyakonöntjük forróvízzel. Állni hagyjuk legalább 30 percet és ha letelt akkor botmixerrel vagy turmixgéppel turmixoljuk. A legvégén pedig leszűrjük.

2.

Vízben áztatjuk 24 órán keresztül és ugyanúgy mint az előbb botmixerrel vagy turmixgéppel turmixoljuk és leszűrjük.

Egy hétig eláll a hűtőben. Besamellmártáshoz, smornihoz és krémleveshez is jól használható.

Én nem mindig szűröm le. úgy krémesebb az állaga. Egyébként pedig kicsit nyálkás, de ettől nem kell megijedni.