A kék szín nyugalmat, feloldódást, és a végtelenség érzését váltja ki bennünk. Az ég és a víz színe is (a víz az ég kékjét tükrözi vissza), ezért mind a magasságokat mind a mélységeket megmutatja. Egy igazán hűvös szín, passzivitást sugall. Segít leküzdeni a kisebbrendűség érzését.

Alapszín, kiegészítő színe fény esetén a sárga, festék esetén a narancs.

Szimbolizálja: a becsületet, hűséget, reményt, bölcsességet, intelligenciát, mennyet, minőséget, a tisztaságot és a kapcsolatokat.

Jó hatással van az álmatlanságra, az elalvásra, mert segít az idegesség csökkentésében, és az elalvásban. A hipofízisre és minden belső elválasztású mirigyre kedvezően hat. A pajzsmirigy-túltengés, strúma és golyva növekedés megfékezhető vele. A gennyes állapotokon is segít. Görcsoldó hatása folytán az izomgörcsökön segít, és nyugtat. Klimax esetén is eredményesen alkalmazzák. A fájdalmas torokgyulladás nagyon hamar reagál. Az étvágyat csökkenti. Segít az aranyeres panaszokon. Ezért fogyókúrázóknak érdemes kék fényt tenni a hűtőbe. Viszont ne viseljen kék színt, mert az állandóságot sugallja, és az nem segít a fogyásban. Fogzás, gyerekbetegségek, zúzódások, magas vérnyomás, légcső, és hólyaghurut betegségeken is segít.

Mivel nyugalmat áraszt, ezért meditációs terem színének remek.

Világoskék: élet, gyógyítás, béke.

Sötétkék: tudás, erő, becsületesség.

A két hindu isten színe is: Krisnáé, és Visnué.

Csakrá: torokcsakra.

Illóolaj: fenyő, zsálya, eukaliptusz.

Kristályai: zafír, akvamarin, lápiszlazuli.

Aki szereti a kék színt: kedves, kiegyensúlyozott, társas lény, képes manipulálni a társait.

Aki nem szereti a kék színt: belső nyugtalansággal küzd.

Gyümölcs, zöldség: kékszőlő, szeder, fekete ribizli.

Virág: hortenzia, orchidea, kékrózsa.

Horoszkóp: Vízöntő.

Felhasznált irodalom:

Petra Godson: Színek és egészség

Lilien Verner Bonds: Gyógyító színek