Nyári esték kihagyhatatlan velejárója az éj leszálltával kifeküdni, és kémlelni az eget. Izgalmasnak tartom, hogy milyen parányiak vagyunk mi emberek és, hogy milyen hatalmas is a világegyetem. A sok vibráló csillagot nézve én mindig megnyugszom, magával ragad az érzés, hogy mindennek van rendje, átérzem teljesen, hogy ott ahol vagyok, amit csinálok az jó, és hogy a dolgoknak rendelt idejük, helyük van.

Na de egy kicsit a csillaghullásról is…

Az egyik legismertebb időszaka a csillaghullásnak az augusztus, amikor is átvonul a Perseidák a fejünk felett, a fényes meteorokat és sűrű hullást okozó meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amely a föld légkörébe érve a nagysebesség következtében felhevülnek, és elégnek. Ez általában augusztus 12-13-ra esik. A meteorok a Perseus csillagkép irányából lépnek ki, innen kapta a nevét.

Ezt a csillaghullást Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, aki 258 augusztus 10-én mártírhalált halt.

Hullócsillagokhoz két ismertebb hiedelem is társul. Az egyik, hogy aki hullócsillagot lát, annak kívánnia kell valamit, és ha azt nem árulja el, akkor az teljesülni fog. A másik az, hogy a hullócsillagok fényükkel éppen a szüzességüket elvesztő lányokat számolják össze.

Remélem, hogy szép tiszta ég lesz idén a csillaghulláskor.

Aki pedig bármelyik éj leple alatt nem tud nyugovóra térni, és szeretné megismerni az egyes csillagképeket arra vannak már applikációk a telefonra, amik segíthetnek az egyes csillagképeket beazonosítani.

Csillagtérképes applikációkat a play áruházból le is lehet tölteni, pl. a Sky Map-ot. Igaz nem magyar, de egyszerű és érthető, könnyen kezelhető.

Mindenkinek jó csillagászást! 

Te is szoktad figyelni a csillaghullást? 

Mindig kívánsz valamit, ha látsz egy hullócsillagot? 

Lassan csillaghullás! Készülj!